Σημειώσεις για τον σοσιαλισμό ως μη-ουτοπία [1]Laurence Hyde, Man Against Economic Slavery, 1938
     Laurence Hyde, Man Against Economic Slavery, 1938 1.
Το ότι αποδείχθηκε ιστορικά πως η έννοια του επιστημονικού σοσιαλισμού ήταν μια ιδεολογική φενάκη που επικάλυπτε τη γραφειοκρατική παραμόρφωση ή εκτροπή του σοσιαλισμού και της σοσιαλιστικής θεωρίας δεν σημαίνει πως η κριτική στις ουτοπικές θεωρήσεις και πρακτικές περί σοσιαλισμού πρέπει να σταματήσει, ούτε επίσης σημαίνει πως αυτή η κριτική είναι χρήσιμη, ορθή ή έχουσα προοπτική για τους μισθοσυντήρητους και τους φτωχούς, αν εκκινεί από έναν αστικό, σοσιαλδημοκρατικό ή σοσιαλφιλελεύθερο τύπο σοσιαλιστικής θεωρίας και πράξης.
Η σοσιαλιστική θεωρία και πράξη έχει να περάσει, ειδικά τώρα, από συμπληγάδες πέτρες, ξανά, γιατί ήδη πέρασε στο πρόσφατο παρελθόν, μετά την πτώση του κύρους αλλά και τής ίδιας τής ύπαρξης του σοβιετικού μοντέλου, και συνετρίβη σε δύο νέα, αλλά εξίσου αλλοτριωμένα, αντεργατικά κομμάτια:
Τον νεοαριστερισμό/νεοαναρχισμό και τη νέα σοσιαλδημοκρατία.  


2.
Η ουτοπική στάση και σκέψη διέπει και τα δύο αλλοτριωμένα κομμάτια τής "νέας αριστεράς", αλλά ο ωφελημένος πάντα είναι και θα είναι η νέα σοσιαλδημοκρατία.
Η κατάσταση στο κίνημα:
"Από πάνω" Σάντερς ή Τσίπρας και "από κάτω" νεοαριστερισμός/νεοαναρχισμός.
Η ιδιόμορφη περίπτωση κκε δεν αποτελεί κανόνα στο παγκόσμιο ρεύμα.
Η ουτοπία λαμβάνει σήμερα και σκοτεινές αντιδραστικές μορφές που καλύπτονται από την μάχη ενάντια στον εθνοφασισμό και φονταμενταλισμό.
Η αντιφασιστική μάχη κρύβει αυτή τη μαυρίλα μέσα στη μαυρίλα του φασίστα εχθρού, και αυτό δεν αίρεται ακόμα και με πολιτικές ή άλλες αποκαλύψεις, διότι αυτές συνήθως γίνονται από την δεξιά ή την δεξιόστροφη ή δεξιά σοσιαλδημοκρατία, οπότε λόγω της αναξιοπιστίας των "κατηγόρων" καταρρίπτονται.
Αν θέλουμε να πιάσουμε τα πράγματα από ένα νήμα, αυτό θαρρώ είναι η ουτοπία και η αθλιότητά της, αρκεί να αποφύγουμε τις κακοτοπιές που υπάρχουν σε αυτή την κριτική εκκίνηση όπως τις ιχνογραφήσαμε στην αρχή.
Οι επικριτές της "νέας αριστεράς" συνήθως είναι αναξιόπιστοι ως σκύλοι της αστικής εξουσίας που είναι, αν και είναι εύκολο να ολισθήσει κανείς στα επιχειρήματά τους, τα οποία είναι δομημένα και όχι απλώς προπαγανδιστικά.
Οι νέοι σοσιαλιστές επαναστάτες πρέπει να αρνηθούν την χείρα βοηθείας των δεξιοσοσιαλδημοκρατών και να τους ξαποστείλουν στην δεξιά και φιλελεύθερη αγκαλιά.
Η κριτική στην ουτοπία και τις αντιδραστικότερες πτυχές της μπορεί να ξεκινήσει με έναν κλασικό σοσιαλδημοκρατικό σοσιαλιστικό ή και κομμουνιστικό τρόπο, χωρίς την βοήθεια των αποστατών του "κέντρου"...


Ιωάννης Τζανάκος


[συνεχίζεται]
           
                                         - - - - - -

 "Only Communism saves you" The KPD and the United Front during the Weimar Republic
"Only Communism saves you" The KPD and the United Front during the Weimar RepublicMax Ernst. Illustration and collage for Hans Arp’s song ‘Weißt du schwarzt du’… 
Max Ernst. 
Illustration and collage for Hans Arp’s song ‘Weißt du schwarzt du’…

Σχόλια

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημείωση για τον ψευδο-κομμουνισμό των "συνεπών αντι-οπορτουνιστών"..

Κοινωνική ασφάλιση και κράτος..

Το κλειστό σύστημα..