7 θέσεις για την λιβιδική ποιότητα..

                          Σχετική εικόνα1
Είμαι πεισμένος πως χωρίς ποιοτική μεταμόρφωση τής ανθρώπινης λιβιδικής ροής κανένα "κοινωνικό σύστημα" δεν πρόκειται να στεριώσει σαν ελευθεριακό και μη καταπιεστικό.
Αλλά και τα υπάρχοντα θα συνεχίσουν να περιέρχονται σε συνεχή πολιτισμική και ψυχική κρίση, η οποία δεν (θα) είναι μόνον ένα "εποικοδόμημα".
Βασικός όρος για την ύπαρξη, εδραίωση και ανάπτυξη μιάς (νέας) ποιοτικής λιβιδικής ροής είναι η καταστροφή και ο υπαρκτικός θάνατος της πατριαρχίας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να δεχτούμε την συνεισφορά της φροϋδικής (Φρόϋντ και μαθητές), νεοφροϋδικής (Λακάν) και φροϋδομαρξιστικής γνώσης, άσχετα αν μερικές φορές ξεπέφτει σε απάτη ή σε ιδεολογία.
Οι κριτικές και οι αποστασιοποιήσεις απέναντι σε αυτή την συνεισφορά δεν μπορούν να διαβούν ένα κατώφλι και πέρα χωρίς να γίνονται απλά αντιδραστικές.
Από την άλλη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην φροϋδική και φροϋδογενή θεώρηση.
Ένα από αυτά έχει να κάνει με την θεώρησή της απέναντι στην μετουσιωτική και υπερεγωτική διεργασία και γενικά στον ρόλο του υψηλού σημείου της ανθρώπινης ψυχικότητας, όπου αυτό ας μην θεωρηθεί προκαταβολικώς η διάνοια ή η νόηση/συνείδηση.


2
Υπάρχει ένας ολόκληρος νοηματικός κόσμος απομύθευσης και  αναγωγιστικής (προς τα "κάτω") ερμηνείας της ψυχικότητας που αίρει (λανθασμένα) την αμφίδρομη κίνηση από "κάτω" προς τα "άνω" και, αντίστροφα, από "άνω" προς τα "κάτω".
Αυτή η αναγωγιστική ματιά ή σκοπιά δεν είναι απόλυτη, ούτε στον Φρόϋντ, αλλά έχει σημαδέψει το κίνημα, πράγμα που φαίνεται και στις μαζικές του εκφράσεις και την "αργκό" νοηματική διάλεκτό του, για την οποία ούτε ο ίδιος ο "υψηλός" φροϋδισμός είναι άμοιρος ευθυνών (παρά την υψηλότητά του όταν υπάρχει).


3.
Δυστυχώς η αναγωγιστική τάση του φροϋδισμού έχει πλεχθεί και με ένα γενικό ακραίο λιμπερτίνικο ελευθεριακό, φιλελεύθερο ή ακροαριστερό, λόγο, παρά τις διορθωτικές κινήσεις του σπουδαίου (αν και αυτού μερικές φορές επιστημονικού απατεώνος) Ζ.Λακάν.
Την ίδια στιγμή υπάρχει, αναδραστικώς θα έλεγα, ένας νεοπουριτανισμός.
Όλα αυτά είναι αδιέξοδα, αν και δεν είναι δουλειά ενός ταπεινού φιλοσοφούντος να τα ελέγξει λεπτομερειακώς ή ακόμα και να τα διορθώσει.


4.
Χρήσιμη αν και τελικά προβληματική ή έννοια της μετουσίωσης, διότι αν και προϋποθέτει "εαυτόν" ως τελικό/αναγκαίο κατά κάποιο τρόπο σημείο, αναπαράγει την υπόθεση μιας λιβιδικής ενεργειακής απλότητας ή ψευδοαπλότητας.
Έτσι φρονώ, θα αναφερθώ εκτενέστερα αλλού στο μέλλον.


5.
Η γενικότερη "ελευθεριακή ατζέντα" περί της ελευθερίας του σώματος, και των (δυνητικών ή ενεργών) πολλαπλών "φυλο-ικών" ταυτοτήτων είναι για να το πούμε μια και καλή και τελευταία φορά, ιστορικά αναντίστρεπτη, και καλώς υπάρχει ούτως και είναι ιστορικά αναντίστρεπτη.
Το θέμα είναι τα πραγματικά όρια, η ερμηνεία περί των ορίων, και ο συμβιβασμός των ελευθεριακών με την μαζική "ετεροκανονική" στάση των περισσοτέρων ανθρώπων, όπως τούτη απορρέει όχι μόνον από τα ιεραρχικά, πατριαρχικά και άλλα μοντέλα "εμφυλοποίησης" αλλά και από γενικές βιολογικές προκαθορισμένες τάσεις που δεν είναι μεν απόλυτες οντότητες αλλά είναι απόλυτο γεγονός, και να το χωνέψουν κάποιοι, πως θα υπάρχουν πάντα και αυτές.
Αν αυτό που λέω θεωρηθεί νεοσυντηρητικός ελιγμός, χέστηκα.
Ό,τι θέλει μπορεί να πει κανείς.
Λίγος πραγματικός διάλογος δεν βλάπτει όμως.


6.
Θεωρώ απαράδεκτη την γενική διάχυση του ειδικού ("κλασικού") προτάγματος/αιτήματος τού φεμινισμού των γυναικών στο ελευθεριακό κίνημα και την απόλυτη εξίσωση και εξομοίωσή του με τα άλλα αιτήματα/προτάγματα.
Υπάρχει θέμα με την βαρύτητα των σημείων τελικά, και επίσης υπάρχει πάλι θέμα με τον σχετικό και υπάρχοντα ως τάση αλλά ισχυρό ωστόσο "βιολογικό προκαθορισμό" της γέννησης μητρότητας κ.λπ.
Ό,τι και να λέτε λέμε, υπάρχει και αυτό.


7.
Η ποιοτική μεταμόρφωση και απελευθέρωση των λιβιδικών ροών, μέσω και της αυτονόμησης της επιθυμίας, απόλαυσης κ.λπ (που είναι ήδη δεδομένα πράγματα στο ανθρώπινο ον ως ον του σημαίνοντος), δεν μπορεί να αποξενωθεί εντελώς από τα προηγούμενα.

Ιωάννης Τζανάκος  

Σχόλια

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πτήση..

Σημείωση για τον ψευδο-κομμουνισμό των "συνεπών αντι-οπορτουνιστών"..

Ποιός ήταν ο Μουσταφά Σουμπχί;