Ο χρόνος εχθρός..


           Weimar: Alfred Kubin "The Hour of Death" (1900)
                         Alfred Kubin "The Hour of Death" (1900)Ο χρόνος δεν εκδίδει καταδικαστικές αποφάσεις, τις κοινοποιεί.
Καταδικαστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν βέβαια σαν να απορρέουν από κάποια "φύση" τού όντος.
Αλλά ούτε και αυτό που ονομάζουν οι άνθρωποι χρόνο υπάρχει στ'αλήθεια, ούτε "έχει" την δυνατότητα να κοινοποιεί τίποτα σαν να είναι ένα υποκείμενο τού σημαίνοντος.
Αυτό που μεταφορικά θεωρούμε πως κοινοποιεί ο χρόνος είναι την κενότητα τού όντος, και καμιά φορά μια συλλογική ή ατομική παλιανθρωπιά απέναντι σε απομονωμένους ανθρώπους, σε μειονότητες ή απλά απλούστατα σε καθημερινούς ανθρώπους, με έναν τρόπο που κάνει την κενότητα αυτή σχεδόν λυτρωτική.
Επειδή οι περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις δεν κοινοποιούνται επισήμως, ούτε εκδίδονται από κάποιον επίσημο φορέα της κοινωνίας, είναι κάπως ηπιότερες από τις επίσημες, των οποίων γνωρίζουμε την αγριότητα.
Αλλά, αν και ηπιότερες ενέχουν την δύναμη μιας φθοροποιού δύναμης καταστροφής των ανθρώπων που συναρμόζεται μια χαρά με τον χρόνο ως συνοδόν αλλά όχι ταυτόν στοιχείο προς το ον στην πληρότητά του.
Ο χρόνος της αναμονής μιας καταδίκης ή μιας δικαστικής κρίσης, ο χρόνος μιας ζωής που χάνεται σιγά σιγά στο δηλητήριο της μισθεξάρτησης, ο χρόνος ενός λαού που σβήνει χρόνο με τον χρόνο, ο χρόνος τής ζωής που είναι μοναδικός αλλά ως καταληκτικός με έναν πρόλογο θανάτου τα γηρατειά, ο χρόνος που κυλάει πάντα με βιασύνη εκτός κι αν είσαι φυλακισμένος ή καθηλωμένος σε μια αόρατη κοινωνική φυλακή, ο χρόνος ως ένας τερατώδης κροκόδειλος που σημαίνει την ζωή ως το γραπωμένο του πριν το χλαπακιάσει, ο χρόνος λοιπόν, κάθε άλλο παρά απομακρυσμένος από το ον αλλά χωρίς να περικλείει καμμία ένταση στην ροή του, εκτός ίσως από εκείνες τις "στιγμές" που λέμε όχι τυχαία ότι είναι σαν να είναι εκτός του χρόνου.
Μέσα σε αυτό τον χρόνο εχθρό η κοινοποιήση της καταδίκης ακούγεται μερικές φορές σαν να είναι μόνον η επιβεβαίωσή της όπως την γνωρίζουμε ήδη στο διάβα του.
Ιωάννης Τζανάκος   

Σχόλια

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημείωση για τον ψευδο-κομμουνισμό των "συνεπών αντι-οπορτουνιστών"..

Πτήση..

Ίδρυση και μη ίδρυση του απείρου..