Ατομικιστές και αδικημένοι..


Αποτέλεσμα εικόνας για White Collar by Giacomo Patri
         White Collar by Giacomo Patri  


Θα θυμάστε βέβαια, τον "διάλογό" μου (όπως σας τον μετέφερα) με το μέλος του κκε, για το δημόσιο, όπου εγώ έπαιζα τον ρόλο του επικριτή των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το μέλος-γνώστης έπαιζε τον ρόλο του υπερασπιστή τους (αντιστροφή για μένα, αφού πριν μερικά χρόνια εγώ έπαιζα τον αντίθετο ρόλο και τα μέλη του κκε έναν παρόμοιο με τον δικό μου)[Ατομικιστές και γνωρίζοντες.][Πρόκειται για τη ζωή μας ως ελεύθερη ζωή [2]].

Όπως σας είπα ο Ύψιστος Ανύπαρκτος αστειεύεται μαζί μου, τι Ύψιστος θα ήταν αν δεν φανέρωνε την ύπαρξή του με τόση ενάργεια.

Σήμερα, είχα ένα ακόμα πιο παράξενο βίωμα.

Ήρθε στην "ουρά" ένας τεβετζής (εκ του παλαιόθεν ονομαζόμενου ως "τέβε" ταμείου εμποροβιοτεχνών), ένας μαγαζάτορας δηλαδή (ασφαλισμένος στο παλαιό τέβε νυν ενιαίο έφκα).

Όταν του ζήτησα τα ίδια τα γυαλιά που αγόρασε για να δεχτώ τα "χαρτιά" του, με ρώτησε αν αυτό είναι υποχρεωτικό, και του είπα πως ναι, εφόσον είναι διαταγή του διοικητή του εοπυυ να γίνεται άμεση επίδειξη του προϊόντος στον υπάλληλο που παραλαμβάνει τα "χαρτιά" (για να προχωρήσει η αποζημίωση του ασφαλισμένου από το κράτος).

Εννοούσα βέβαια διαταγή προς εμάς τους υπαλλήλους, και όχι προς το κοινό, να ελέγχουμε αν υπάρχει "φυσικό σώμα" οματοϋάλιον!

Όταν άκουσε την λέξη διαταγή, εξοργίστηκε, άστραψε και σχεδόν μας κατηγόρησε ότι είμαστε κάτι σαν ένας χουντικός μηχανισμός που εκπέμπει διαταγές ή του αρέσει να μιλάει για διαταγές.

Τυπικός μικροαστός, μάλλον όχι νεοσύλλεκτος στην τελευταία (ανερχόμενη) φιλελεύθερη εξαπάτηση, αν και αυτό δεν έχει σημασία.

Θα μπορούσε να είναι και αναρχικός, έτσι;

Το ξέρω, αδικώ αυτά τα παιδιά.

Εντάξει, θα μπορούσε να είναι ο μπαμπάς ενός αναρχικού, όπως μπαμπάς ενός αναρχικού θα μπορούσε να είναι ένας δημόσιος υπάλληλος.

Πάντως είχε μεγάλη την ευθιξία να μην ακούει για "διαταγές", οπότε είδα έμπροσθέν μου το απόλυτο μαρξιστικό στερεότυπον του αρχέτυπου αναρχίζοντος μικροαστού μαγαζάτορα.

Βρέθηκα στη δύσκολη θέση...να υπερασπιστώ πάλι το κράτος.

Αν έχεις έναν τέτοιο μαλάκα μπροστά σου δεν θα το υπερασπιζόσουν σύντροφε;

Αλλά δεν το υπερασπίστηκα.

Η ανοησία του μάλλον δεξιού, ίσως και πασόκου, πιθανόν πρώην συριζαίου, αλλά μπορεί και κκε μαγαζάτορα, δεν μου άφηνε περιθώρια αυτοαναίρεσης.

Ένας συνάδερφος, μετά το συμβάν της σύγκρουσης, μου είπε όταν του είπα πως αποκλείεται να είναι χρυσαυγίτης, ότι δεν πρέπει να είμαι και τόσο σίγουρος, στο αν ήταν αν όχι χρυσαυγίτης πάντως υποψήφιος ψηφοφόρος των φασιστών.

Ο αιφνιδιασμός μου ήταν αναπόφευκτος από το γεγονός και μόνον τής αναφοράς στον παπαδόπουλο (ξέχασα να σας το πω) ως προτύπου για το τι είμαστε "εμείς" στις δημόσιες υπηρεσίες.

Μάλλον επαμίτης θα ήταν, ή λές να είναι σε αυτή την νέα φάρα από εθνοφιλελεύθερους "αντιαυταρχικούς πατριώτες" αλά καραμπελιάς λίμπεραλ, την ψάχνουμε δημοκρατικά εθνικιστικά, και τα μυαλά στο μίξερ;

Έψαξα να βρώ ομοιότητες με την κκε καθηγήτρια (μάλλον) ως προς την αντιμετώπιση εμού, μήπως και έχω πάνω μου τον μαλακομαγνήτη ή αντίθετα κάνω κάποιο λάθος εγώ.

Και οι δύο θεώρησαν ότι είμαι (ίσως και φυσιογνωμικά) ένα αυταρχικό πρόσωπο, μούσια και απόξενο βλέμμα, και όταν μιλάω τσεκούρι (όχι αγενώς όμως, ποτέ αγενώς), άρα ίσως και οι δύο να με θεώρησαν ως άτομο ύποπτον στοιχείο. 

Αυτό θα έστεκε αν και αυτός ο βλάξ είναι και αυτός "αριστερός".

Αλλά δεν μπορώ να το ξέρω, του το είπα κιόλας, υπό την μορφή ρητορικού ερωτήματος:

Δεν ξέρω κύριε τι είστε, αλλά δεν μπορώ και να το καταλάβω, όλα μπορεί να είστε..

Αλλά εδώ που τα λέμε, αυτή η εκατέρωθεν απροσδιοριστία ισχύει για όλους, όταν είναι σε ανάλογες θέσεις, εκτός και εντός "γκισέ" αλλά και σε άλλα μέτωπα.

Συμπέρασμα;

Κάτι στραβό συμβαίνει, αλλά αυτό θα στραβώνει συνέχεια, και όλο θα στραβώνει από εδώ και πέρα.

Δίδαγμα; (για μένα)

Κρύψου κι άλλο από την ανόητη μάζα των ελεεινών μικροαστών, αλλά και όλων των "παρομοίων" ημι-ακαθόριστων ή συγκεχυμένων κοινωνικών κατηγοριών, και μην εκτίθεσαι στην επιθετική αδιέξοδη και προκαθορισμένη από μπετόν αντιλήψεις υποκειμενικότητά τους.

Οι άνθρωποι αυτοί μόνοι τους καταστρέφουν τον εαυτό τους και την αντίληψή τους, οπότε ας τους αφήσουμε στο έργο τους. 

Στο μεταξύ οι αυτοοριζόμενοι αφηγηματικώς ως πικραμένοι δημιουργοί, ως αδικημένοι, ως το ένα και το άλλο που τους έκαναν το ένα και το άλλο, που το κράτος που ο ένας και ο άλλος, και τα σχετικά, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου, δεν ιδρώνει το αυτί μου.

Και να καταστραφούν, δεν με νοιάζει πιά (όπως παλαιότερα), όπως και αυτούς δεν τους νοιάζει αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν μιρμιρίζουν και κλαψογκρινιάζουν και "αδικημενο"μιζεριάζουν και όλα αυτά τα κνίτικα πασοκικά δεξιά χρυσαυγίτικα φιλελεύθερα, και ό,τι άλλο σκατό.

Ταξικά είμαι ένας μισθοσυντήρητος μικροαστός εργάτης συνεχως κατηγορούμενος από μαγαζάτορες, κομματικούς γνώστες, φοιτητάκια και διανοουμενάκηδες ως "αυταρχικός ατομικιστής", και ως σκέψη είμαι κάτι άλλο που θέλει να "βγεί έξω", ενώ όλα αυτά τα όντα τής κλάψας και της προκαθορισμένης σκέψης και μνησικακίας είναι μικροαστοί κατάβαθα και σε όλες τους τις εκφάνσεις.

Ιωάννης Τζανάκος

Σχόλια

  1. Τι σας λέει ένας ημι-μικροαστός εργάτης;
    Η πληθώρα των μικροαστών και των "ακαθόριστων κοινωνικών ομάδων" αυτής τής κοινωνίας, θα φέρει κι άλλη καταστροφή.
    Δεν ξέρω ακριβώς τι και πως θα γίνει, και ποιά θα είναι η έκταση και το συγκεκριμένο είδος αυτής τής καταστροφής, αλλά είμαι σίγουρος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σημείωση για τον ψευδο-κομμουνισμό των "συνεπών αντι-οπορτουνιστών"..

Πτήση..

Ίδρυση και μη ίδρυση του απείρου..